Новини

Започва кандидатстването за първия български инкубатор по роботика

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) организира първата инициатива, която ще помогне на младежи с идеи или проекти в сферата на роботиката, дроновете, IоТ, машинното зрение или изкуствения интелект да достигнат до завършен прототип.

PARA Robotics Incubator ще предостави на участниците над 100 часа менторска помощ от инженери, достъп до лаборатории и развойни центрове за прототипиране, както и закупуване на необходим хардуер за проекта като платки, двигатели, сензори, управляващи блокове и други необходими материали.

Менторите, които ще се включат в PARA Robotics Incubator ще бъдат от компании като FESTO, Schneider Electric, Vangavis, ABB, Siviko и други. Същевременно „София Тех Парк“, “Милара“ център за споделени иновации Resonator, MOS Robotics, Рапид Прогрес, РАИС, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации гр. Бургас, БГ Роботс ще предоставят достъп до лабораториите и развойните си центрове в седем града.

Кандидатстването става до 30 януари 2022 г.

От PARA стартират инициативата, защото много от младежите нямат достъп до лаборатории, където да развият своите идеи и проекти, същевременно на много липсват и инженерни ментори, които да помогнат с технически познания. Менторството е от ключово значение за растежа както на бизнес, така и научната екосистема у нас. Именно под менторството на д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев, 18-годишният Виктор Колев спечели първа награда от най-престижния конкурс за млади учени на ЕС – EUCYS.

Повече информация може да научите тук

Източник: 3e-news