Новото в ЧЕЗ

Пресиян Тодоров, стипендиант и стажант: Стажът съществено надгради знанията ми

Честита стипендия, Пресияне! Как се „намерихте“ с електротехниката?
Пътят ми към електротехниката и ЧЕЗ беше малко заобиколен. Аз съм от Русе. Учих в езикова гимназия, която няма много общо с тази специалност и след като завърших, реших да продължа обучението си в чужбина. Ориентирах се към Холандия. Записах да уча иновативни технологии, но бързо разбрах, че това не е за мен и се върнах в България. 

Влязох в Технически университет – София. В началото ми беше малко трудно по общите предмети като химия, физика и т.н., защото в езиковата гимназия не съм наблягал много върху тях. Затова и в началото оценките ми не бяха толкова високи. Но след втори семестър изведнъж всичко коренно си промени. Започнах да се ориентирам и да разбирам какво искам да работя. Това пролича и в оценките.  

След като се установи посоката на моето развитие, започнах да вървя с уверени стъпки напред. Записах се в ЧЕЗ Академия. Станах стажант в ЧЕЗ Разпределение, отдел „Релейни защити и автоматизация“. Много ми хареса работата. Дори удължихме стажа повече, отколкото беше планирано. 

Какво ти хареса в ЧЕЗ?
Едно лято работа в ЧЕЗ Разпределение надгради практическите ми знания много повече, отколкото бях придобил в университета. Хората, с които работих, бяха позитивно настроени, млади и енергични. Всичко това ми действаше много мотивиращо. Наставник ми беше Росен Илиев, който ме впечатли не само с професионализма си, но и с човечността си. 

После продължих в ЧЕЗ Академия. С удоволствие участвам в срещите на академията. Смятам, че са полезни за професионалната ориентация на младия човек. Не се притеснявам да задавам въпроси по темите, които ме интересуват, защото това е идеята на ЧЕЗ Академия.  

От компанията съм само с позитивни впечатления. Цялото лято, докато бях стажант, беше изпълнено с енергия и работа. За мен беше изключително ползотворно.


Какво ти предстои?
В момента съм последен курс на бакалавърската програма по специалност „Електротехника“. Предстои ми да подготвя дипломна работа. Ще работя върху изграждане на фотоволтаична централа за нуждите на рибарник. 


Какво е хобитото ти?
В професионално отношение ми харесва да се занимавам с контролери за управление на всевъзможни неща. Стажът ми в ЧЕЗ Разпределение, където работех по програмирането и управлението на релейните защити с контролерите на ABB и Siemens, създаде доста голям интерес у мен за развитие в тази сфера. 

В личен план отскоро открих нещо, което много ме влече – офроуд шофирането. Купих си автомобил и сега ходим на риба с колегите, обикаляме планини. Не липсват приключения. Миналата година затънах в пясъците на къмпинг „Градина“ и се наложи да ме теглят. Тогава осъзнах колко е важна работата в екип. 

Освен това се занимавам с реставрация на стари касетофони от 80-те години. Действа ми успокояващо да ги разглобявам, да ги почиствам и сглобявам. А когато заработят, изпитвам голямо удовлетворение. Към момента имам около 16 касетофона.


Какви са плановете ти?
Смятам да се върна в Русе. Всеки се стреми към професионална ориентация в София и тук вече е пренаселено. В малките градове също се търсят специалисти и всъщност там реализацията би могла да бъде много по-лесна, когато съществуват възможности. А на мен не ми е чужда идеята да работя и живея в провинцията. 

Преди това, обаче смятам да запиша магистратура в Техническия университет на тема ВЕИ, но ще следвам задочно. Ще продължа да уча и да работя и ще търся възможности да реализирам своите планове.