Новото в ЧЕЗ

Михаил и Филип, ПГТЕ „Хенри Форд“: Спечелихме „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, защото сме добър отбор

Представителите на ПГТЕ „Хенри Форд“ – Филип Петров и Михаил Димитров, се класираха на първо място в деветото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, което се проведе на 16 април 2021 г. Разговаряме с тях какво ги мотивирало да се явят на конкурса на ЧЕЗ и какви са техните планове за бъдещето.

Михаил Димитров разказва, че още от малък е имал афинитет към колите. „Непрекъснато играех с колички. Помня, че се интересувах от коли още в детската градина“, споделя той. Баба му постоянно му повтаряла, че с този негов интерес най-добре ще е за него да учи в „Хенри Форд“. „Форд“ е точното място за мен. Влязох там и ми е много интересно. Уча с лекота“, споделя той.

Михаил е един от най-успешните ученици във випуск 2020-2021 г. Особен интерес проявява към електрониката. Учи, защото се вълнува да усвоява знания, които някой някога е открил.  В конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е попаднал, защото обича предизвикателствата и му се е сторило любопитно да премери знанията си.

В бъдеще Михаил смята да продължи да учи. Все още не е решил къде. Не изключва и възможността да завърши образованието си за чужбина. Интерес проявява към висшите технически учебни заведения в Москва. Подал е документи и чака да види къде ще го приемат. Ако замине за Москва, една година ще трябва да учи език, но това не го притеснява, защото обича новостите и предизвикателствата.

След десетина години той се вижда като водещ кадър в автомобилния сектор. „Искам да работя в голяма, международна компания“, споделя мечтите си Михаил. Лятото обаче ще остане в България, за да поработи. Вероятно ще бъде в някой автосервиз, но все още не е избрал в кой.

Автомобилите са страстта на Филип Петров. Дори до скоро той е работил като автомонтьор, помагал е на баща си да ремонтират автомобили в неговия сервиз. Но баща му починал в края на миналата година и в момента основната задача на Филип е да завърши образованието си.

Записал се е в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ по предложение на баща си. „На него исках да угодя, пък стигнах до финал“, признава Филип. „Той ме е учил и кабели да връзвам и коли да правя.“ Филип е родом от Севлиево, където до X клас учи в гимназия с IT профил и английски език. Но в X клас се мести в „Хенри Форд“ в София, защото осъзнава, че винаги е искал да учи техника и автомобилознание. Дори в момента в двора на семейната им къща в Севлиево е пълно с разглобени автомобили, които майка му настоява да махне, за да не пречат.

Засега Филип планира да продължи образованието си в България. Насочил се е към Техническия университет, но не е избрал специалност. Планове за бъдещето не прави. Ще се справи, с каквото дойде. Само знае, че ще продължи да се занимава с техника.

Повече за двамата победители на stipendiant.com: https://www.stipendiant.com/stipendiants.