Новини

Инж. М. Велинова, ПГТС „Арх. Йордан Миланов“ – Перник: ЧЕЗ е отличен пример за това как бизнесът трябва да подкрепя професионалното образование

From Subject Received
Ралица Димитрова Янева RE: С молба за съдействие 14:15

Партньорството с бизнеса е стратегическа цел в дейността на Професионална гимназия по техника и строителство – гр. Перник. Тя се постига чрез провеждането на производствена практика в реална работна среда, участие и менторство на представители на бизнеса в различни инициативи на училището. Сътрудничеството с ЧЕЗ е много ползотворно и полезно за подготовката на нашите ученици.

От 2017-2018 г. приемаме ученици по дуалната система на обучение по специалност „Електрически инсталации“, защото практическото обучение води до по-добра реализация на завършващите. ЧЕЗ пак беше една от фирмите, които откликнаха и ни оказаха съдействие. Чрез такова обучение учениците придобиват по–лесно опит, рутина в работата, знания и компетентност в професията.

През настоящата учебна година шестима ученици от 11 клас по дуална система на обучение сключиха договор за обучение в ЧЕЗ. Практическите занятия се провеждат на територията на фирмата в гр. Перник и са разпределени между Дирекциите „Експлоатация и поддържане” и „Мерене и управление на данни“.

Изказваме благодарност на наставниците на учениците ни – Александър Пенков, Олег Райнски, Любомир Боянов и Румен Богданов. Занятията се водят изключително професионално, по изготвените с тяхно съдействие учебни програми.

Благодарение на желанието на ЧЕЗ да изпълнят поетия си ангажимент, обучението продължи по време на предизвиканата от коронавируса криза, когато темите бяха представени дистанционно, по интересен начин, с много полезна информация и снимков материал.

Доброто сътрудничество с ЧЕЗ се оценява високо от учениците ни. Това личи от желанието да са разпределени в ЧЕЗ за практическото си обучение – винаги желаещите са повече от предоставените места, както и от редовното им участие в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Голям е интересът и за посещения в техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение в София.

За нас като професионална гимназия е радостен фактът, че наши ученици, след завършване на обучението си, започват работа в компаниите на ЧЕЗ. Искрено благодарим на фирмата, че подкрепя професионалното обучение и винаги откликва на нашите въпроси.

Надяваме се това партньорство да продължи и в бъдеще, фирма ЧЕЗ е отличен пример за това как бизнесът трябва да подкрепя професионалното обучение за да има добри професионалисти в бъдеще.