Новини от бъдещето

Претоплянето на една гениална идея

Какво правим, когато искаме да си изядем вчерашната манджа? Много просто казвате, слагаме я за минута-две в микровълновата печка и готово.

А какво да направим, за да осъществим гениалната мечта на Никола Тесла отпреди 120 години за безжично предаване на електроенергия? Ами горе-долу същото – ползваме микровълновата печка. Е, не точно печката, а вълните.

Но нека ви разкажа по-подробно за това. Преди повече от година новозеландският стартъп Emrod предлага на тяхното „Енерго“ – компанията Powerco, да финансират нов и революционен начин за предаване на енергия безжично, между две точки с помощта на напълно безопасно микровълново излъчване, подобно на това в печките и широкоизползвано в промишлеността. Такива проекти има от около 40 години, но новото тук е в излъчвателя и приемателя, които са така конструирани, че да изпращат и получават енергията с минимални загуби. 

Сега първият работещ комерсиален прототип е вече готов. Вярно, че пренася само няколко вата и то на разстояние от няколко стотин метра, но това е само началото. Всичко зависи от големината на панелите на приемателя. Например, при 40 кв. м приемател ще може да се пренася енергия с обем от няколко десетки киловата  на разстояние от 30 км. А това е повече от достатъчно, за да реши много от стандартните проблеми при преноса на електроенергия като преминаването през тежки терени, големи водни препятствия и пр. Единственото условие е между двете точки да има пряка видимост. Но най-хубавото е, че още сега подобна система постига около 70% КПД, което си е супер. Само за пример – при далекопроводите загубите са съизмерими – 10-15%.

Що се отнася до безопасността, то нека се върнем към печките. Повече от 30 години микровълните са в ежедневието ни и въпреки всички прокоби нищо на никого не се е случило (стига да не си забравил лъжицата в чинията, разбира се😊). Служителите от Emrod гарантират, че вълните са от такъв порядък, че ще трябват 10 минути, за да се повиши температурата с 1 градус на обект, поставен пред излъчвателя. Но междувременно отдавна ще се е изключил.

Illustration, asteroids around a young hot planet.

А сега си представете бъдещето, в което огромни слънчеви панели в орбита ще ни доставят чиста енергия директно от слънцето. Няма замърсяващи ТЕЦ-ове, нито пък ВЕЦ-ове, както и атомни взривоопасни електростанции. Също няма нужда да хабим десетки хиляди декари за неефективни слънчеви панели на земята. Е, жиците рязко ще намалеят, но това вече е друга история…