Професии

Инженер в дирекция „Стратегическо планиране и развитие на мрежата“

За професията разказва: Илия Бешков, инженер „Разпределение на електрическа енергия“, „ЧЕЗ Разпределение България“

Моята връзка с енергетиката може да се каже, че е съдбовна. Интересът се роди заради града, в който съм живял като дете – Козлодуй, защото смятах да се върна там да работя в АЕЦ-а. По една или друга причина опитите ми да се преориентирам засега винаги завършват с връщане към електроенергетиката и  тя е напът да се превърне в мой собствен кариерен път.

Няколко думи за мен:

Роден съм в Плевен, но като дете живях в град Козлодуй. Завърших „Маркетинг и мениджмънт“ в Козлодуй, след което записах електротехника в ТУ-София. Все още продължавам да уча. В момента се явявам само на изпити. Остава да се дипломирам. Навремето обмислях да подготвя дипломна работа за интернет на нещата (IoT), но сега технологиите станаха толкова популярни, че вероятно ще си избера друга „нишова“ тема на дипломна работа.

Как се озовах в ЧЕЗ:

Съвсем тривиална среща на съдбата. Търсех къде да карам стажа си след трети курс. В университета имаше кариерно изложение на различни фирми и всъщност ЧЕЗ беше най-пряко свързана с електротехниката. Това беше и най-голямата фирма на изложението. Един от решаващите фактори за избора ми на място за стаж беше, че щях да работя за голяма и стабилна международна компания, а това винаги се отразява добре на CV-то на един млад човек. Исках стабилна компания, където да започна своята кариера.

Моят път в ЧЕЗ:

Постъпих на стаж в дирекция „Стратегическо планиране и развитие на мрежата“ като част от отдела „Стратегическо планиране“, в който работят главните инженери на дирекцията. Там бях стажант една година. Харесваше ми възможността да уча и да работя. Корпоративната култура в цялата фирма създава перфектни условия за съчетаването на учене и работа. Направлението „Стратегическо планиране и управление“ се занимава пряко с активите на ЧЕЗ Разпределение, тяхната капитализация и управление. Интересното в тази дирекция е, че тя комуникира пряко с много други дирекции в разпределителното дружество. Така придобиваш представа за останалите сфери на дейност и се ориентираш какви са основните им дейности. Тя е идеална отправна точка.

После се преместих в отдела „Техническа документация на мрежа“, отново част от същата дирекция. Този отдел отговаря за визуализацията и актуализацията на географското положение на електроенергийните съоръжения в Географската информационна система (GIS) на дружеството. Тук пък ми хареса работата на терен. Исках да опитам и от нея. Тя също е свързана с много общуване с останалите дирекции и позволява да се навлезе още по-навътре в енергетиката. В този отдел бях назначен на постоянен договор.

Сега работя в отдела „Проучване и предоставяне на мрежи“. Исках да надграждам знанията си и веднага се възползвах, когато се отвори възможност.

Какво ми харесва в работата:

Динамиката и комуникацията. Всяка седмица работя по различни обекти и се запознавам с различни казуси. Няма как да ти стане скучно. Напротив, динамиката е такава, че дори може да те пренатовари. Работата е перфектна за млад човек. Любопитно ми е да проучвам новите присъединявания и всеки възникнал казус с реализирането им, като особено интересни са ми големите обекти. За тях трябва да се мисли в перспектива, да се отчита как ще се развива мрежата, тоест да работиш сега, но с мисъл за бъдещето. В същото време имам възможността да работя в стабилна компания и да виждам перспективи да остана и да се развивам в нея.

Плановете за бъдещето:

Готов съм да придобивам още знания. От колегите с по-голям опит виждам, че има още какво да уча и аз съм отворен да попивам от техните компетентности. Надявам се, че и те могат да научат нещо от нас – по-младите. В ЧЕЗ има добре развита приемственост между поколенията и според мен това е правилният начин компанията да се развива успешно в годините. Лично за себе си ще търся допълнително развитие.

Разбира се, обещал съм си да се дипломирам. Вече мисля и за семейство. Работата не може винаги да е на първо място,  важно е тя да оставя място и за личен живот.

Моят съвет към младите хора при избора на професия:

Заплащането не трябва да е решаващо при избора на професия. За един млад човек по-важни са перспективите за бъдещо развитие. Той трябва непрекъснато да търси и да се ориентира. Сега всички искат да се занимават с ИТ, но след време ще трябват и други професии – електроинженери, архитекти, лекари и т.н. За мен най-важно е човек да е комуникативен и да гради контакти, защото един ден те ще му помогнат.