Новини от бъдещето

Проект за хибридна атомно-вятърна електроцентрала за производство на електроенергия и водород е предложен във Великобритания

Британската компания Shearwater Energy разработва проект за хибридна електроцентрала, която ще съчетава в себе си вятърна инсталация, атомен реактор и производство на водород.

Като площадка за осъществяване на проекта си компанията е избрала затворената територията на затворената АЕЦ „Уилфа“ в Северен Уелс, където преди работеха два енергийни блока с обща мощност над 1000 МВт и която бе спряна през 2015 година.

Като реакторната технология Shearwater Energy е избрала малкия модулен реактор на NuScale и вече е подписала с компанията меморандум за сътрудничество за представяне на проекта.

Според очакванията при осъществяването на този проект ще се произвеждат 3 ГВт напълно екологично чиста електроенергия, а също така над 3 хил. тона водород годишно, който ще може да се използва на първо място за екологично чист автомобилен транспорт. Компанията е изпратила предложението си  на правителствата на Великобритания, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия.

Авторите на идеята напомнят, че проекта на NuScale е първият от малките модулни реактори, получил лицензия за проектиране в САЩ, което трябва да облекчи съответното лицензиране и във Великобритания. През 2023 година компанията планира да създаде на базата на Националната лаборатория в Айдахо в САЩ електроцентрала от 12 реакторни модула на NuScale с мощност по 77 МВт всеки или общо 924 МВт.

В съответствие с меморандума за взаимно разбирателство между Shearwater и NuScale е извършена оценка на възможностите на британската промишленост за осъществяване на проекта. Според тази оценка над 75 % от оборудването за новия енергиен комплекс може да бъде произведено във Великобритания. В случай на успешен резултат, производството на електроенергия от обновената АЕЦ „Уилфа“ може да започне още през 2027 година.

Правителството на Великобритания в края на миналата година постави за цел преминаване към напълно безвъглеродна енергетика през 2050 г., като се залага атомната енергетика да играе значителна роля за осъществяването на тази стратегия.

Източник: 3e-news