Новини

Село в Северна Англия първо ще използва смес от зелен водород и природен газ за отопление

Сградите в село Уинлатон, близо до Гейтсхед в Северна Англия, ще бъдат едни от първите във Великобритания, които ще изпробват системата от топлоснабдяване на природен газ, смесена с водород, информира edie.net.

Общо 670 къщи плюс местната църква, основното училище и няколко предприятия ще получават водородната смес за период от около 10 месеца, започвайки в началото на 2021 г. Проектът ще се ръководи от регионалния дистрибутор на газ, Northern Gas Networks, като част от схемата HyDeploy North East, със съдействието на Cadent, която доставя синьо гориво за повече от 11 милиона къщи и фирми във Великобритания.

Организациите ръководят многобройни пилотни проекти, които инжектират нисковъглероден водород в съществуваща газова мрежа. HyDeploy инжектира водород в съществуващата мрежа за природен газ на университета Кийл, например, която снабдява 30 преподавателски сгради и 100 жилищни имота. Водородът ще представлява до 20% от газовата смес в газопреносната мрежа. HyDeploy твърди, че това е най-високият дял, който се тества в Европа в момента, като се има предвид, че съществуващото законодателство на Обединеното кралство забранява водородът да представлява повече от 0,1% от националния енергиен микс по всяко време.

В допълнение, Northern Gas Networks се стреми да построи първата „водородна къща“ в Обединеното кралство, която ще бъде разположена в Интегрираната лаборатория за изследвания на транспорта, енергията и природния газ Гейтсхед.

Водородът е един от ключовите стълбове на британския план от Десет точки за стимулиране на зелена индустриална революция. Обединеното кралство ще се стреми да генерира 5GW „нисковъглероден“ водород като този капацитет трябва да бъде достигнат до 2030 г.

До 500 млн. паунда пък ще бъдат инвестирани в опит за създаване на водороден квартал през 2023 г., водородно село до 2025 г. и за създаване на първия град, работещ изцяло на водород.

Въз основа на това съобщение, компаниите, включително Orsted и Iberdrola, се обединиха в опит да увеличат производството на зелен водород петдесет пъти до 2026 г. – в ход, който според тях ще намали наполовина разходите в производствения процес.

От Northern Gas Networks допълниха, че еквивалентът на почти 50 000 жилища в северната част на Англия са се захранвали с биометан през 2020 г. Организацията отбелязва, че количеството произведен биометан се е увеличило с почти 50% в сравнение с нивата си от 2019 г.

Източник: 3e news