Новини

Соларни панели намаляват 97% от вечерния пик в потреблението

Комбинацията от жилищна слънчева енергия, съхранение и интелигентен контрол на потреблението може да намали драстично вечерното пиково използване на мрежата в домовете във Великобритания. Това сочи нов доклад, изготвен от Националната асоциация за търговия със слънчева енергия на Обединеното кралство (STA), академичната институция Loughborough University и Advanced Advanced Energy.

Докладът разглежда мрежата и ползите за потребителите на четири поколения интелигентни домове. Домовете от „поколение 1“ използват слънчева енергия. Домовете от „поколение 2“ използват слънчеви колектори плюс възможности за съхранение. Домовете от „поколение 3“ са със слънчеви фотоволтаици, акумулатор на батерии и интелигентни контролни уреди. В домовете от „поколение 4“ са вградени мерки за енергийна ефективност, електрифицирано отопление и електрически превозни средства (EVs), инсталирани заедно с гореспоменатите технологии.

Проучването показва, че домовете „поколение 3“ могат да намалят консумацията по време за пик с 97% годишно, като 4.4 милиона от тези домове могат да „елиминират“ вечерния пик през един типичен зимен ден, като домакинството използва батерия за съхранение на енергия независимо дали 6kWh, 10kWh или 20kWh.

Източник: 3e-news.net