Енергия за бъдещето

Заместник-ръководител „Оперативен център“

За професията разказва: Джейхан Барутев, заместник-ръководител „Оперативен център Изток 2“, дирекция „Експлоатация и поддържане“, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД

За мен „ЧЕЗ Разпределение България“ АД се превърна във втори дом. На длъжността заместник-ръководител „Оперативен център“  съм от повече от година и половина.  Може да се каже, че познавам всяко ъгълче в дружеството, където за малко време съм изминал дълъг път, точно както си му е редът. Работил съм и на терен, и в офис, минал съм през обучения, сега самият аз обучавам. Но още помня началото.

Как се озовах в ЧЕЗ:

Беше слънчев ден, разхождах се в коридора на ТУ-София, в сградата на Факултета по енергетика, блок 12. За късмет тогава имаше стажантски програми от разни фирми.  По принцип не се интересувах. По това време учех магистратура и  работех в строителството като бояджия, така че не ми беше до друга работа. Докато в коридора съвсем случайно не попаднах на служител на ЧЕЗ, който беше дошъл на „Дните на кариерата“. Тази среща запали у мен интереса към компанията. Така започна моят път в ЧЕЗ, който продължава и до ден днешен.

Благодарение на участието си в „ЧЕЗ Академия“ натрупах доста познания за дружеството и естеството на работа в него. Обиколих много подстанции, имах срещи с ръководители от различни отдели. Всеки разказваше по нещо за работата си и интересът ми нарастваше все повече и повече. Всички говореха авторитетно, професионално и много убедително.  След като минаха почти всички интервюта, влезе висок мъж.  Не беше облечен в костюм, което много ми допадна. „Той е боец“, казах си аз. Привлече ме като магнит с думите си. Личеше си, че имаше доста голям опит. Имаше и дар слово,  но той говореше не само с думи, а с преживявания. Внушаваше  респект. Остана за кратко в залата, но това време беше достатъчно да ме спечели.

След тази завладяваща среща продължихме разговора с моя бъдещ ментор, на който и до ден днешен много разчитам – Бюлент Мехмет. И досега, ако има нещо неясно или не разбрано, се казва „Зарежи Google, питай Бюлент”.

Моят път в компанията:

Започнах стаж в дирекция „Експлоатация и поддържане“ на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Работата не беше умствена, по-скоро машинална – въвеждахме повторно клиентски данни в системата SAP. Стигнах дотам, че за ден въвеждах над 1500 клиента, докато другите правеха по 500.

Междувременно участвах и в конкурса „ЧЕЗ иноватор“ за иновации в електроенергетиката с цел подобряване на качеството на доставяната електрическа енергия. Развих проекта си Sky-Red, който предвижда свързване на дронове с диспечерските дневници. Целта беше при изключване на даден участък от мрежата, да се извършва оглед с предварително въведени GPS координати. Това би позволило по-лесно и по-бързо локализиране на аварията. Все още проектът ми не е реализиран, защото са необходими сериозни инвестиции, но съм убеден, че рано или късно и това ще стане. Технологиите се развиват бързо. Длъжни сме да се приспособяваме към съвремието, за да вървим напред.

Стажът ми продължи три месеца. Тогава ми предложиха договор по заместване като експерт „Перспективно управление“. Не можех да пренебрегна и финансовата страна. Работата беше добре дошла. Отговарях за изготвянето на становища, справки, таблици и т.н. Много ми допаднаха колегите. Беше динамично, но и забавно. Шегувахме се и работата вървеше неусетно. Трудни моменти винаги е имало, но все се намираше някой да „разчупи“ обстановката и това е много важно.

В дирекцията прекарах около година. Научих много от ментора си, но бях жаден за още знания. Исках да опозная по-добре съоръженията. В този момент ми предложиха да работя като електромонтьор в оперативен център „Юг 2“. Работата беше трудна, но много полезна за моето професионално и личностно израстване. Научих много. Разбирах се с колегите.

Измина още година и 2-3 месеца и получих предложение да стана заместник ръководител в оперативен център „Изток 2“. Не обичам да се застоявам на едно място много време, затова приех без колебание. Всички колеги там бяха нови за мен. Екипът беше в процес на изграждане. Напасвахме се. Имаше и много работа. Сегашният ръководител  Борислав Шумаров е бил сам известно време, без заместник, и се беше натрупала работа.

След време нещата си дойдоха на мястото. Изградихме силен екип, в който всички се допълваме и това много ми допада. Няма напрежение. Постоянно тече комуникация между ръководителите и ел.монтьорите. Въпросите намират отговори „в крачка“. Ако някой приключи задълженията си за деня, отива и помага на останалите. Съставя се план за работа. Търси се мнение от всички, но решението трябва да е само на един. 

Моите задачи и отговорности в момента:

Длъжността, която заемам  за мен е изпълнена с различни предизвикателства има си своите трудни и леки моменти. От трудностите винаги се поучаваш запомняш начина и подхода за разрешаване на съответния проблем – това го разбрах от моя ментор.

Работата като цяло е екипна и много държа на това. Не само от гледна точка на безопасността, което е най-важното за нас, но и от гледна точка на това екипа.

Заеманата ми длъжност се простира от работа на терен, рамо до рамо с електромонтьорите, до „канцеларската работа“ и общуването с клиенти.

Какво ми харесва в работата:

Особено ми харесва работата на терен. Колкото и да е физически изморителна, тя ми позволява да „разтоваря“ мислите си. Почивам си психически, далече от всичките таблици, нотификации, справки и т.н., а те са много. Взимам лопата и копая, къде отворя шахта, къде се кача на стълб тип  „Жере“ (стомано-решетъчен стълб), подменя някой и друг изолатор по въздушен електропровод.

Разбира се, има и дежурства. Понякога стоим до късно вечерта, когато отстраняваме авария. Случвало е да получаваме аплодисменти от благодарни клиенти излизат от апартаменти и къщи, когато сме възстановили електрозахранването след авария. Това чувство за всеки един от нас е незаменимо!

Работата на компютър също е от голямо значение и доста интересна. Интересна с това, засяга почти всички основни програми –  SAP, диспечерски дневници, GPS, постоянна работа с Excel, Word.

Всичко това на мен ми харесва, защото аз обичам динамиката и предизвикателствата. Едно от най-големите удоволствия за мен в момента е, че участвам в обучението на стажанти, ученици и бъдещи служители. Надявам се да запаля в тях интерес към професията и към компанията, както направиха моите ръководители и менторът ми. Длъжен съм да предам нататък.

Останете информирани

Енергия за бъдещето
Generic selectors
Само точни съвпадения
Търсене в заглавия
Търсене в съдържание