Енергия за бъдещето

Директор „Търговия“

За професията разказва: Михаил Митев, Директор „Търговия“, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД

Енергия за бъдещето

Когато избирах професия, първо избрах сектора – енергетика. Аз съм човек, който обича динамиката и не се страхува от предизвикателствата. Преди пет години, когато си търсех ново предизвикателство, този сектор беше в началото на своето развитие в България и реших да стана част от него. Като гледам назад, се радвам, че съм взел това решение – за пет години промените в сектора са значителни и доброто е, че той не спира да се развива.

Образование:

Моето образованието беше дълго приключение, може би защото исках да бъда добре подготвен и силно мотивиран, когато започна работа. Първо изкарах магистратура по „Международен бизнес“ в Дания и Германия. Взех още една магистратура по „Финансов мениджмънт“ в България и завърших като бакалавър Икономика на индустрията в УНСС.

Как се озовах в ЧЕЗ:

Изборът ми на компания беше много по-лесен, отколкото изборът на професия. „ЧЕЗ Трейд България“ е част от ЧЕЗ Груп, която е сред 10-те топ енергийни компания в Европа. Освен това в нея работят много професионалисти, от които има какво да се научи. Така че тръгнах по каналния ред – видях обявата в jobs.bg, кандидатствах, минах през три интервюта и бях одобрен.

Моят път в ЧЕЗ:

Стартирах като експерт „Търговия“. След две години на тази позиция бях назначен за мениджър „Покупки и продажби“. Година по-късно ми беше гласувано доверие да поема търговски отдел и от края на 2019 г. вече ръководя дирекция. В момента заемам длъжността директор на дирекция „Търговия и балансиране“.

Какво ми харесва в професията:

Работата ни е много динамична, интересна и отговорна. Необходимо е да сме концентрирани, аналитични и самокритични. Всяко решение, което взимаме, трябва да бъде добре мотивирано и обосновано, а след това резултатите се подлагат на критичен анализ.

В екипа сме десетина човека. Всички сме снабдени с по 2-3 монитора, на които следим търговията в реално време през няколко платформи, включително на Европейската енергийна борса (EEX). Сделките се осъществяват всеки ден от 9 часа до обяд, след което чакаме да се публикуват цените и да се видят резултатите. Но това е само малка част от нашите задължения. Всеки ден наблюдаваме множество фактори – например следим къде има вятър, къде грее слънце, в кои държави има празници. Всичко това оказва влияние върху цените.

Следобед сме посветени на анализа на резултатите от търговията – дали сме могли да се справим по-добре, дали е имало възможности, които не сме усвоили или рискове, които сме пренебрегнали.

В нашата професия живеем с риска и затова най-важното човек трябва да може да носи отговорност и да търпи критика. Непрекъснато си задаваме въпроси и разиграваме различни сценарии. Освен че работим през седмицата, даваме дежурства и през уикендите, понякога се налага и да стоим до късно, което допринася за динамиката на нашата професия. Никога не скучаем. Няма нищо монотонно. Но адреналинът, удовлетворението да се справиш и да са най-добрият си струват всяка изживяна минута.

Моите задачи и отговорности в момента:

Задачите и отговорностите ми като директор на дирекция са много. За щастие всички от екипа са големи професионалисти и се справяме отлично. Най-важната ми задача е да помагам, насърчавам и развивам екипа си, да им давам свобода да взимат сами решения, да се чувстват сигурни в това, което правят, а основната ми отговорност е да дам всико от себе си, за да може ЧЕЗ Трейд да се развива и запази мястото си на лидер на енергийния пазар в България, а в бъдеще да се утвърди и като лидер на Балканите

Моите успехи до момента:

Смятам, че за успехите на определен човек трябва да говорят другите. Радвам се, че за сравнително кратък период от време ми беше гласувано доверие и смея да кажа, че засега оправдавам напълно това доверие

Необходими умения и опит за моята професия:

При нас в ЧЕЗ Трейд екипът е много важен, затова умението да се работи с колегите е на първо място. Тъй като работим под напрежение и с числа, е важно бързо да умеем да сглобяваме и анализираме основните ценообразуващи фундаменти на електрическата енергия. Важно е да имаме критично мислене и да сме концентрирани. Не е необходимо човек да има опит, за да започне, ако притежава горепосочените качества и има желание ще бъде успешен

Какво ми доставя най-голямо удовлетворение:

Успешната сделка и уважението на колегите.

Какви са моите планове:

В ЧЕЗ Трейд имаме дългосрочно виждане за това къде искаме да стигнем след 5-10 години и списъкът със задачи е голям, затова мисля да работим здраво върху тях.

Останете информирани

Енергия за бъдещето
Generic selectors
Само точни съвпадения
Търсене в заглавия
Търсене в съдържание