Новини

Нова електронна технология за охлаждане ще спомогне за намаляването на размера на квантовите компютри

Енергия за бъдещето

Изследователите на VTT успешно демонстрираха нова електронна охлаждаща технология, която може да доведе до голям скок в развитието на квантовите компютри. Настоящите квантови компютри изискват изключително сложна и голяма охлаждаща инфраструктура, която се основава на смес от различни изотопи на хелий. Новата технология за електронно охлаждане може да замени тези криогенни течни смеси и да позволи миниатюризация на квантовите компютри.

Изследователи от Центъра за технически изследвания на VTT на Финландия са разработили нов чисто електрически метод за охлаждане, при който охлаждането и топлинната изолация действат ефективно през същата точка на пресичане.

В експеримента изследователите отделиха парче силиций от такива точки на пресичане (възли), където се пресичат потоците, като подаваха електрически ток от една пресечна точка към друга през парчето. Токът понижава термодинамичната температура на силициевия обект до 40% от тази на околността. Това откритие може да се използва например при миниатюризацията на бъдещите квантови компютри, тъй като може значително да опрости необходимата охладителна инфраструктура. Откритието на учените е публикувано в сп. Science Advances.

„Очакваме, че този новооткрит електронен метод за охлаждане може да бъде използван в няколко приложения – от миниатюризацията на квантовите компютри до ултрачувствителните радиационни сензори от областта на сигурността, заяви проф. изследовател Мика Прунила от Центъра за технически изследвания на VTT на Финландия.

Източник: http://3e-news.net/