Енергия за бъдещето

Електромонтьор

За професията разказва: Лъчезар Борисов Борисов, ръководител на оперативен център „Изток 1“, дирекция „Експлоатация и поддържане“, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД

Избрах тази професия, защото от малък ме влече електротехниката и винаги съм искал да работя точно това. Харесваше ми да майсторя разни неща. Баща ми е електротехник, но на слаботокови инсталации, така че може да се да се каже, че съм закърмен с жички и отвертки. Но честно казано, докато не дойдох в ЧЕЗ, нямах особено точна представа от поддържането на мрежи на средно и ниско напрежение. Каквото съм научил, съм го научил на място.

Как се озовах в ЧЕЗ:

Роден съм 1987 г. в София. Завърших средно образование в 130 СОУ „Стефан Караджа“ в столицата. През 2013 г. завърших магистратура в Техническия университет София, специалност „Електротехника“.

В ЧЕЗ се озовах случайно. Бях на лекция в университета и по това време имаше кариерен форум. На него присъстваха много фирми, сред които бяха и представители на ЧЕЗ.  Те ни разказаха доста обстойно и интересно какви са целите на компанията, както и възможностите за развитие в нея и ми предложиха да си подам документи за стартиращата стажантска програма.  Годината беше 2010 г. – последната година от бакалавърското ми обучение. По това време като студент работех друго нещо, което нямаше общо с електротехниката. Предложението на ЧЕЗ ми се стори подходяща възможност да започна моето развитие в професията, за която учех. Хареса ми и алтернативата, която ЧЕЗ предлагаше едновременно да уча и да работя, защото за мен беше важно да завърша образованието си. Подадох си документите и след няколко седмици ме поканиха на интервю в компанията.

Моят път в компанията:

Интересът ми към дейностите в ЧЕЗ се зароди още по време на стажантската програма. Тя беше доста полезна за мен – научих много за компанията и това ми помогна да изясня за себе си какво бих искал да работя. По време на стажа минах през четирите оперативни центъра на регион „Север-Изток“, както и през аварийна служба „Север“. Този стаж беше много полезен, защото се запознах с много колеги, които ми споделиха своя опит, и научих доста нови и интересни неща практически, които ми помагат в работата и до днес. Това са тънкости, които няма как да се усвоят на студентската скамейка.

След като стажът ми приключи, от фирмата ми предложиха да остана на постоянна позиция като електромонтьор в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Бях назначен в оперативен център „Север 1“ и там прекарах до края на 2015 г. След това кандидатствах за длъжността заместник-ръководител на оперативен център „Изток 1“.  Бях одобрен и започнах работа на тази позиция. След няколко месеца се освободи позицията за ръководител на същия район. Преминах интервю и заех длъжността, която изпълнявам и до днес.

Моите задачи и отговорности в момента:

Като ръководител задачите и отговорностите ми са доста и много по-различни от тези на електромонтьор, какъвто бях в началото. Нося голяма отговорност за здравето и безопасността на моите колеги, които ръководя. Работата с електричество е доста опасна и отговорна като  за нея освен знания и умения се изисква и доста внимание.

Друга основна моя задача, която трябва да следя и изпълнявам всеки ден, е да осигурим на клиентите качествено захранване. Разпределям работата между членовете на бригадата, следя за нейното качествено изпълнение и обезпечавам колегите с необходимите материали.

Моите успехи до момента:

Успех за мен е, че имах възможност да се развия от стажант до ръководител в голяма компания като ЧЕЗ.

Необходими умения и опит за моята професия:

За нашата професия се изискват доста знания в областта на електротехниката – необходимо е да може човек да работи в екип и да реагира максимално бързо в аварийна обстановка. Пътят ми в ЧЕЗ показва че дори и без необходимия опит, а с желание и постоянство, човек може да израства в една от най-големите международни компании в България.

Какво ми доставя най-голямо удовлетворение:

Най-голямо удоволствие ми доставя реакцията на хората, след като сме възстановили електрозахранването им. Понякога се случва да се срещнем с тях и да видя благодарността в очите им. Това означава, че съм си свършил работата добре.

Какви са моите планове:

Оставам в ЧЕЗ и продължавам да се развивам и да научавам нови неща.

Останете информирани

Енергия за бъдещето
Generic selectors
Само точни съвпадения
Търсене в заглавия
Търсене в съдържание